Friday, 22 November 2013

Aku berserah. Moga ini yang terbaik~~

"Kalau kita dah berserah pada-NYA, kita tak akan menyesal dengan keputusan yang kita ambik. Sebab kita dah serahkan takdir kta pada-NYA dan Dia lah sebaik-baik perancang." - Imam Muda Asyraf

~................~

Seminggu dua nie agak stress memikir..
Pikir pasal..... macam-macam..
Haha. Biasala nama pun students.

Kebanyakkannya fikir pasal MAJORING..

"Nak major apa nie???"
Pecah otak fikir..

Dulu memang cinta sampai mati dengan Account. Tapi bila mula study MAF, rasa macam tak boleh nak carry account. Bila keluar kelas MAF je asyik nak nangis je. Tuu memang trouble + horrible laa..

Then rasa macam nak ber'chenta' dengan IBF pulak. Okay stick dengan IBF. Then pikir balik, IBF belajar macam mana ek nanti? Ada term-term baru ke? Account dia sama macam account sekarang tak?
Hah, dia mula pikir luar alam dah...

After that, mula berjinak-jinak dengan Economics pulak. Maaf memang tak boleh. Dalam kelas je rasa macam kelas berangan dah. Berangan je keja. Bila sir cakap, imagine.. dia mula imagine beli rumah then jiran dengan sape, pastu nak pergi keja nanti, nak drive ke nak naik public. Pastu pergi pulak ke UK, main-main salji. Then travel ke Korea jumpa Gary. Ji Hyo jeles then kena lempang, pastu terus tersedar. Tapi sedar-sedar je dah habis kelas.. n_n

BBA? Memang tak tengok dah. 1000 kemaafan.. ^_^

~.....................................~

Buntu sangat nak pilih apa then, call orang rumah
"Mak, ce mak gtau kakak jap. Kakak patut major apa?"
"Mana mak tau. Dulu cakap nak accounting"
"Tapi rasa macam tak boleh nak carry"
"Mak tak boleh nak buat keputusan sebab nie tentang masa depan kakak. Kakak lebih tau apa yang kakak nak. Make the best choice. Mak akan doakan yang terbaik. Tapi !!! Mak nak keluar naty keja pensyarah bukan keja bank. Mak tak nak keja bank. Kakak perempuan."

Tak selesai jugak call mak un. Tanya ayah n abang un jawapan yang sama..

Tanya kawan pulak
"Apa yang kau cari dalam major nie?"
"................."

Aku sendiri tak boleh nak jawab. Apa yang aku cari ek?

Dalam kelas MAF tadi, kena duduk belakang sebab tak buat exercise. Nampak tak kemalasan Sakinatul Syafiqah. huhu. Then tengah-tengah buat latihan tuu, terfikir soalan sahabat tuu. "Apa yang aku cari?"

.........housewife-to-be je la. senang keja.
Jaga account isi rumah, urus ekonomi rumah tangga, finance duit husband n anak-anak, manage business rumah tangga je. - Apply semua course terus..

Tapi, apa guna belajar sampai tahap nak gugur isi rambut kalau just grad jadi housewife je.
At least naty bole ringankan beban suami sikit kalau keja.
TAPI AKU NAK MAJOR APA???

~..................................................~

Doa tak pernah putus, mohon diberikan petunjuk.
Berteleku lama diatas sejadah mohon untuk dipermudahkan urusan...
Allah bukak sikit jalan..

Nampak sikit apa yang aku nak,
Aku nak sesuatu yang aku idamkan selama nie.

Ada sahabat pernah kata
"Kau nak putus asa? Allah tak suka orang yang putus asa tanpa usaha nie? Kalau ye un nak putus asa, mana usaha kau? Dah berusaha sangat-sangat ke nie sampai nak putus asa?"

Tak kan nak patah balik
Move on.
Cabar diri.
Melayu tak akan maju kalau asyik putus asa
Kalau asyik rendah diri. *bukan suruh sombong takabur tau*
Kalau asyik kata diri tak boleh..
Bila nak maju macam nie??

Melayu mundur, Islam terkubur.
Jangan! Kita pewaris bangsa dan agama.
^__^

~.........................................~

Akhirnya,
Allah bimbing juga hati nie untuk pilih Accounting as the first choice.
Alhamdulillah. akhirnya nampak pro-cont 
Beza keputusan bila kita berserah pada-NYA dan keputusan bila kita buat ikut suka hati je.

Mungkin ini yang terbaik. InsyaAllah.

~.............................~

Semuanya selesai
Bila kita yakin dengan-NYA, Allah akan berikan yang terbaik untuk kita.
Allah knows what the best for us.
Yakin~~

"Yakin pada Allah. Dekat diri dengan-Nya. Jaga hubungan. InsyaAllah, keberkatan sentiasa disisi. Allahul musta'an." - Ariff

~................................................................................~

"Mak, kakak amek Accounting. Mak doakan yang terbaik tau"
^___^

..........

1st choice- Accounting
2nd choice- IBF
3rd choice- Economics

Moga Allah mudahkan segalanya. 

"....rugi la dptmnt acc xde bdk mcm ko nnti.."- Syukur

Rugi ke? Jangan menyesal sudah lah. haha

Friday, 8 November 2013

Terima kasih sahabat~~~


Assalamualaikum~~~

Khamis, 7 November 2013, 2 Muharram 1435
Aku mula faham apa itu sahabat bila mula jauh dari family..
Bab kata dila
"Kami kan family kau kat sini..."

Tersentuh dengar kata-kata tuu..

Ah, indahnya ukhwah bila bersatu dalam satu ikatan kekeluargaan..



~.......................................~

Balik dari kelas tadi lepas solat zohor terus landing atas katil...
Baca buku motivasi kejap then tertidur *Baca buku 2 baris pun dah mengantuk. Itu normal*

Then sampai la ke asar sya tidur. wah wah, bahagia sungguh petang nie.
Assignment, quiz, test, presentation macam tak wujud ja..

"Kina, bangun solat"- paen
"okay2.. kejap2."- aku

5 minit after

"Kina, nak pergi makan pukul bape? Lapar"- tikah
"Pukul 6 naty la. pukul 5.30. okay2, kejap nak g solat"- aku

Sampai je bilik lepas balik dari toilet, bukak-bukak langsir compartment..
"Happy advanced birthday !!!"
Dengan towel atas kepala, dengan muka bangun tidur dengan tak readynya..
Ya Allah, speechless time tuu. Tak tau nak kata apa..

Beb, Sayang korang~~
Tau apa?
Aku tak pernah bermimpi nak ada kawan yang macam korang..
Even kadang-kadang angin tuu kalah monsun timur laut barat,
Perangai kalah taiko simpang empat jalan belakang KLCC,
air mata kalah drama Nur Kasih,
But
Sweet korang memang nak buat aku kena diabetes..
sweet n cute sangat korang..
Memang tak bole lah aku nak replace korang dengan yang lain..

Ya Allah, jika ada musuh antara kami jauhkanlah, jika air mata dalam hubungan kami, hapuskanlah, jika ada pertelingkahan antara kami padamkanlah. Ya Allah, jangan pisahkan kami dengan perpisahan yang panjang kecuali kematian memisahkan~~ Ameenn

Fina + Paen + Dila + Tikah
Happy jumpa korang. Insya Allah may Allah bless our ukhwah n be till Jannah













Ha tudia kalau bab makan ngn amik gambar itu memang profession kitaorang.. haha

"Kalau aku pergi jauh, aku tau ada yang mendoakan aku kelak.. Terima kasih sahabat buat segalanya"

~..................................................................~

Buat yus jugak, tak ketinggalan terima kasih nya..
^__^

InsyaAllah korang akan ku kenang sampai bila-bila

p/s: Mak ayah abang adik-adik, kawan-kawan kakak sambut bufday kakak awal sangat. But pape un celebrate bufday dengan family tetap number satu dalam hati..

#Allah sampaikan rindu dan sayang aku buat family. Lindungi mereka~~

Thursday, 17 October 2013

Clash? Nikmat sangat...

Assalamu'alaikum..



Raya korban lepas, selain dari status pasal erti pengorbanan dan apa matlamat kita, apa yang kita nak korbankan demi kejayaan dan ada jugak status yang 'terkorban dalam percintaan' atau pun 'perhubungan cinta terkorban'.. :)

Dulu ada someone hantar mesej kat sya bunyinya lebih kurang macam nie...
"Perempuan hati dia Allah jaga, selagi Allah tak hadirkan seorang lelaki dalam hidup seorang perempuan tu, maknanya Allah masih nak jaga kita n Allah masih nak pelihara kita. Tapi bila telah hadir seorang lelaki dalam hidup (bukan suami) itu Allah nak uji setakat mana kecintaan yang Allah berikan dapat balasan dari kita. N bila Allah pisahkan kita dengan lelaki tuu, sebenarnya Allah nak jaga balik hati kita dan Allah nak hati kita sepenuhnya milik-NYA"

Lebih kurang gitu lah mesejnya.
Allah sayang kita lebih dari segalanya. Udara Allah kasi, makan minum Allah beri, tempat tinggal, duit makan pakai Allah rezekikan pada kita.
Masih ragu cinta Allah?

Sya bukan yang terbaik untuk mengarang pasal benda nie, but insyaAllah sya akan buat yang terbaik untuk korang faham mesej sya kali nie.

Petang tadi sya tengok video.
Menarik. Cerita pasal pasangan muda IIUM yang berkahwin n dah dikurniakan seorang cahaya mata.

Indahnya hubungan kalau halal. Tapi rosak erti cinta tuu kalau ianya hubungan yang haram.
Dr. Farhan Hadi cakap couple tuu haram.
Apa hukum makan khinzir? Haram kan?
Sama hukumnya dengan couple. Wallahu'alam.

Couple tuu bole bawa kepada penzinaan.
Allah telah berfirma..
"..jangan mendekati zina.."
Couple itu secara terang-terangan mendekati malah siap ada signboard lagi menuju zina.

'Tapi kami bukan berzina un'
Zina tuu banyak, zina hati, zina mata, zina tangan, zina mulut. Semua tuu zina.

Bila kita clash atau berpisah dari kekasih @ orang yang paling kita sayang, itu suatu nikmat bagi kita.
Allah nak kita kembali pada-NYA. 
Kembali kepada cinta yang lebih hakiki.

Ujian Allah itu datang dalam pelbagai bentuk.
Ada yang kita nampak dan ada yang tak nampak contohnya macam perasaan cinta la.
Cinta itu fitrah, sebab Allah mencintai hamba-hamba-NYA
Allah menciptakan alam ini dengan penuh kecintaan.
Cinta itu sejak dari kiita lahir lagi kita dah merasainya.
So, sya tak salahkan sesiapa yang sedang bercinta mahupun yang ingin bercinta.
Tapi yang sya katakan ujian itu bila kita tak tau nak meng'control' perasaan itu.
Disitu la  markah kita akan ditolak.
:)

Amir cakap 'yang bercouple saya tak suruh clash tapi berkahwinlah'

Kenapa Allah jauhkan @pisahkan kita dari cinta manusia?
Kerana Allah tau kita belum cukup sempurna untuk menyintai dan dicintai.
Kenapa sya cakap macam tuu?
Okay reflect balik dalam diri.
Kita cukup cintakan diri kita ke?
Solat kita diawal waktu atau di'middle' atau diakhir? 
Puasa Ramadhan kita macam mana? Dijaga dengan sebaiknya tak? Ke habiskan dengan tidur je?
Amalan sunat untuk tambahkan amalan kita buat tak?
~~kalau yang diwajibkan kepada kita un kita gagal tunaikan, kita tak cintakan diri sendiri maksudnya, sebab kita rela dihukum kerana gagal tunaikan tanggungjawab~~

Dalam family...
Ada tolong ayah basuh keta?
Tolong mak masak kat dapur? Mandikan adik? Hidang makanan? 
Ajak adik2 g masjid, solat berjemaah? Tegur ahli keluarga yang tak sempurna auratnya bila keluar?
Dah yakin boleh tarik keluarga jauh dari neraka Allah?
~~kalau nak jadi abang dengan kakak dan anak yang soleh dan solehah yang baik untuk kelurga un tak bole, kita belum boleh menyintai orang lain selagi kecintaan pada keluarga sendiri tak ada~~

Begitu juga dalam bersahabat..
^__^

Banyak lagi yang perlu kita pelajari..
Kalau sisters, nak jadi seorang isteri tuu bukan senang. Seriously. 
Sabar kena tinggi, tanggungjawab kena ada. 
Seorang adam akan memilih perempuan yang mampu untuk melahirkan zuriat yang terbaik untuk dia.
Zuriat yang bole bawa kita kesyurga-NYA.
Zuriat yang bole mendoakan kita.
Sebab tuu kita digelar Madrasah- seorang ibu yang melahirkan anak2 Islam yang dapat memperjuangkan Islam kelak.
So, before kita di lamar atau sebelum jatuh cinta, perbaiki diri dulu. jadi wanita baik n insyaAllah yang bole bimbing anak-anak serta bantu suami dalam kehidupan berkeluarga.

Untuk brothers..
Jangan ingat perempuan je perlu berubah. Lelaki un perlu.
Dari kaca mata seorang perempuan.
Kami menginginkan seorang adam yang boleh bimbing kami, ajar ilmu agama, ajar baca Al-Quran, bantu kami didapur, ringankan beban seorang isteri. 
Lelaki lagi besar tanggungjawabnya.
So before kalian melamar, perbaiki diri supaya boleh jadi seorang imam yang terbaik untuk keluarga.

^__^

Kalau korang bukak link yang sya bagi, insyaAllah lagi banyak input korang akan dapat.

Sisters..
Sya tak nafikan kita selalu menginginkan ingin dicintai.
Tapi selagi hati kita belum bole tepis perasaan jeles, marah, sedih, cenggeng, yang berlebih-lebihan kita belum layak untuk dimiliki.
Sebab, ce kalau kita tak bole kawal jeles kita, mahu mati suami kita.
Bosan dia kalau kita asyik control hidup dia.
hahaha..
 Queen control-to-be. Jaga-jaga sape yang kurang bernasib baik tuu.. :D

Sya mohon sangat-sangat. Kalau clash or break-up or what ever.
Jangan update status minta couple or tayang muka kesian nak minta boyfriend baru.
Malu sangat-sangat. Macam tak ada maruah je.
Kesian mak ayah jaga dari kecik pakai tudung comel2, pegi ngaji.
Bila besar pakai tudung tapi macam tak mengaji..
Kesian~~

Sebagai kaum hawa, sya sangat-sangat malu.
Maruah seorang perempuan tuu Rasulullah dah bela dan tinggikan martabat kita..
Jangan kita jatuhkan martabat kita sampai boleh pijak terbenam dalam tanah.
Ingat!!! <----marah nie..

~......................................~
"Belajar elok-elok. Bagi dapat pointer tinggi, kalau boleh terus jadi pensyarah. Jadi pensyarah kat uia un senang sikit. Mak tak mau la kakak keja bank, keja pejabat. Balik malam-malam buta, keluar keja pagi-pagi. Kalau dah kahwin naty kesian anak suami. Tak terurus depa. Jadi pensyarah senang."-mak

Baiklah, mak dah kata gitu, ayah un dah sokong. Dengan sebulat suara, sya resign keja accountant n insyaAllah Lecturer-to-be. Ameenn...

"Keja pensyarah kat uia, kahwin dengan orang uia, naty anak-anak semua masuk uia. huh..tak berkembang langsung!!" haha


Dalam bisikan doa,
ada segaris nama.

Jika benar dia,
permudahkan segalanya.
Jika bukan dia,
luputkan lah dari ingatan. :')


p/s: tuan empunya blog nie tak pernah terlibat dengan aktiviti couple semua nie ye. First time masuk SM, ada orang tanya 'pernah couple tak?' geleng kepala-me. Mak ayah tak kasi. hahaha. 








Thursday, 19 September 2013

Ingin lebarkan sayap.

Assalamua'laikum

Lama dah tak menconteng 

Semalam beli Gen-Q. Ingin sangat rasa dihati nak beli Solusi tapi duit tak mencukupi.
Kesian kan? haha

Tapi sronok jugak baca Gen-Q. Dalam setiap bacaan itu ada ilmu berguna, so jangan abaikan bacaan anda.
haha. Pesanan ikhlas dari penaja.

Masa tengah-tengah baca terbaca iklan nie... Macam best..



Sejak dari kecik lagi suka menulis-menulis nie. Kalau buat karangan feveret nie. So bila tengok advertisement cmtu teringin pulak nak lebarkan sayap ke penulisan yang lebih luas. Berkongsi dengan orang luar daripada terperap dalam blog dan microsoft word ja. kan?

Tapi apa yang nak dikongsikan? Kadang-kadang pengetahuan itu limited.
Sya tak pandai nak related dengan sirah, hadith Rasulullah, ayat-ayat Al-Quran.
Ayat un tunggang langang lagi. Mampu ke nak lebarkan sayap ke penulisan yang lebih luas?

Anyway, sape yang ada idea tentang apa yang sya bole kongsikan ce gtau. Nak try gak hantar ke email tuu. Mana tau dapat kan? hehe. Kongsi idea sekali. Sukran.

^___^
Ilmu tuu lebih tinggi darjatnya bila dikongsi dan dibahagi-bahagikan. 

Sunday, 25 August 2013

Kita vs Mereka

Assalamu'alaikum~~

"Saya tak bole hidup tanpa awak, moga hubungan kita berkekalan"
"Doakan kami bahagia selamanya"
"Dalam hidup nie, hanya awak yang saya inginkan"
"Aku sakit hati betul la dengan minah tuu, ada je benda nak sakitkan hati aku"
"Siapa yang sudi, pm"
"Ehem...ehem... secocoknya"
"Roadblock pula, tak ada keja lain ke asyk nak block jalan orang je?"
"Aku tak faham orang yang suka perli-perli orang nie"- sya terasa. hehe bior lee
**letak gambar**-caption: baju raya tahun nie, cantik tak? baju ke I yang cantik? - caption pasal baju tapi picture muka je. yang comment pula- wow, marbelousssss.., awak nie kiut la..
okay fine..dah melebih nie.
Gaya macam jeles pulak. hehe

Nie antara status di facebook

Kalau di twitter,
"@xxx_xxx a........"
opss sorry sya dah deactive twitter so tak tau perkembangan apa kat twitter.

Kalau kat instagram,
*letak gambar*
"......."
pun tak ada jugak, so tak tau langsung pasal instagram. hehe
*ketinggalan kan?*

Okay la,,
 itu KITA..
Kalau MEREKA..

Boooommmmm...
Penggg..pengg..pennggg...
Arghhhhh...
Tolong..help...

hanya itu sahaja kott, status yang bole di-update

Hurm,, nampak tak beza kita dengan dorang?

Terfikir tak apa yang mereka fikir
Sya terfikir, mungkin dorang selalu fikir...
"Saudara aku dah pergi, mungkin lepas nie giliran aku.."
"Demi Islam dan umatnya aku sanggup darah ini menitis membasahi bumi"
"Kami perlukan bantuan, siapa yang sanggup?"
"Mak, ayah, adik takut."
"Kenapa dorang jahat sangat amik mak ayah adik? Adik dah tak ada sesiapa dah"
T_T

Kalau kita kat sini hujan sikit je dah bebel,,
"Alahai, time2 nie la nak hujan. Aku nak g date nie. Blind-date lak tuu, kang lambat free je kena reject"
=.='

Dorang kat sana hujan peluru,,

Kita,
"kan dah basah baju nie ha, ish.. siang malam nak hujan, bila baju nak kering!!!"
bentak pula bila hujan. baju basah katanya..

Dorang,
bukan sahaja basah, bertukar warna terus..
Merah je..

Kita, panas sikit marah,,
"Ish, panasnya hari nie. Bila nak hujan nie, berpeluh habis"

Dorang,
peluh dengan darah un tak ada bezanya..

Banyak sangat beza kita dengan dorang..
Apa lagi yang kita nak?
Malaysia dah cukup aman 
SAMPAIKAN
 artis kita dengan penuh rasa tak tergugat bukak sana sini, kononya nak up-to-date
anak dara bonceng motor teruna kesana kesini, hilang rasa malu, katanya anak gadis sekarang tak macam dulu
hilang dara, tukar pasangan bagaikan barang dagangan, bilangnya itu normal, perempuan sekarang dah tak ada semua tuu
lelaki seronok bawa gadis sana sini, peluk tak kira tempat, sogoknya kita kena maju
tua muda sama ja, Al-Quran hanya hiasan, Masjid dijadikan sempadan, 
akhirat? hanya khabar, dunia yang dikejar

Begitukan kita kat sini?
Mungkin bukan kita, tapi sebahagian dari kita.

"Kami tak mampu buat apa, kos nak pergi sana tinggi, lagipun kami still belajar, ada anak bini, ada keluarga yang nak dijaga, ada taggungjawab, bukan kami taknak tolong, kami kesiankan mereka kat sana tapi kami pun tak mampu nak bantu"
Ya, sya un sama. Tak mampu nak turut serta pegang senjata
Tak mampu nak pegang batu nak baling kat yahudi
Tak mampu nak berhadapan dengan orang2 yang bencikan Islam..
Hanya doa sya bole titipkan..
Ya Allah...kami lagi lemah rupanya..
T_T

Umi, abi, abang, kakak, adik..
maafkan kami, 
kami tak sekuat kalian,
hanya doakan senjata kami untuk kalian..
maafkan kami,
kami hanya mampu melihat darahmu mengalir,
hanya air mata yang mampu kami alirkan..
maafkan kami,
kami masih lemah untuk turut serta bersamamu..
kami hanya mampu berdoa untuk kekuatanmu, kesabaran, keselamatan dan demi Islam yang kalian perjuangkan..
Kami tak akan sia-siakan perjuangan kalian...

Ya Allah, selamatkanlah saudara kami...

p/s: kehidupan kita dan mereka bagaikan cinta antara dua darjat yang tak mungkin dapat disatukan. Tapi demi satu kalimah yang sering kita dan mereka ungkapkan itu sudah cukup untuk samakan kita dengan mereka. Kalau keluarga kita disana diseksa apakah kita masih bole bersuka ria? 


"kita selalu takutkan jasad kita mati, tapi kita tak pernah takut hati kita yang mati"


Sunday, 4 August 2013

Muhasabah: Dosa jangan dijadikan rutin. :)

Assalamua'laikum..
:)

"dan mohonkanlah ampunan kepada Allah. Sungguh Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang"-106

"Dan janganlah kamu berdebat untuk (membela) orang-orang yang mengkhianati dirinya. Sungguh, Allah tidak menyukai orang-orang yang selalu berkhianat dan bergelumang dosa"-107

"mereka dapat bersembunyi dari manusia, tetapi mereka tidak dapat bersembunyi dari Allah, karena Allah beserta mereka, ketika pada suatu malam mereka menetapkan keputusan rahsia yang tidak diredhai-NYA. Dan Allah Maha Meliputi terhadap apa yang mereka kerjakan"-108

Terlelap sekejap, cuba pejam balik nak tido..
Jam menunjukkan pukul 1.30 am, mata enggan jugak tutup padahal badan da letih gila
Teringat sesuatu yang belum dilaksanakan. Mungkin itu kehendak-NYA
Buku pink bertanda segera dibuka...

~..................~

Tersentuh baca ayat yang sya share atas tuu.
Jom teman sya muhasabah diri kejap 

"...mohonkanlah ampunan kepada Allah..."
Kalau kita selalu baca Al-Quran dengan taksirannya mesti kita selalu jumpa ayat nie.
Allah ulang ayat nie banyak kali minta kita memohon keampunan dari-NYA
Nak tau kenapa??
Sebab Dia sayang kita la.. Sesesat dan sejauh mana un kita pergi dari Dia, Dia tetap ingin kita mohon keampunan-NYA supaya Dia bawa kita kembali pada-NYA.

Kasih sayang Allah mendahului kemurkaan-NYA
Setiap dari kita tak pernah terlepas dari melakukan dosa
Sama ada kecil atau pun besar. 
Tapi sebesar-besar mana un dosa yang kita lakukan, Allah tetap ampunkan kita kalau kita betulbetul ikhlas.

Solat Sunat Taubat,
Jarangkan kita buat *sya laaa*
Kita selalu pandang remeh solat sunat.
Sebab solat tuu sunat je - buat dapat pahala, tak buat tak berdosa.
Solat Sunat Taubat nie salah satu solat yang kita bole mengadu semua dosadosa kita pada Allah.
Mohon ampunan-NYA, insyaAllah, diampunkan
Dengan syarat betulbetul ikhlas lah.

Pernah tak terpikir macam nie
"...esok la aku taubat, malam nie da ngantuk dah"
Kita terlalu yakin masih ada esok untuk kita.
110% keyakinan yang esok kita masih ada.
Kawankawan, esok mungkin kita ada tapi esok hari lain, tak sama macam hari nie.
Ironinya sama, tapi secara halusnya tak sama
Hari nie kita buat dosa, esok mungkin kita buat dosa yang sama tapi kuantiti dosa kita tak mungkin sama macam hari sebelumnya.
Jom buat calculation
Kalau hari nie punya dosa kita tambah anggaran esok punya dosa
bukan ke kalau ditambah dosa tuu akan berganda??

"...sungguh Allah tidak menyukai orang-orang yang berkhianat dan bergelumang dosa"

Bila kita bergelumang dengan dosa,
dosa tuu akan jadi macam rutin harian kita
Dia macam makanan ruji kita- kita perlukannya setiap hari
Nak ke kita jadi macam tuu??

"mereka dapat bersembunyi dari manusia tapi mereka tidak dapat bersembunyi dari Allah, kerana Allah beserta mereka..."

Allah sentiasa dengan kita,
sedalam mana un lubang kita korek untuk tanam dosadosa kita
Allah tetap mengetahuinya.
Allah melihat setiap perbuatan kita
setiap isi hati kita 
kita bole tipu orang lain malah kita juga mampu untuk tipu diri sendiri tapi kita tak mungkin bole tipu Allah.
Apply balik Ihsan dalam diri kita

"dan mohonkanlah ampunan kepada Allah. Sungguh Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang"

Allah Maha Penyayang malah kasih sayang Allah melebihi kasih sayang seorang ibu untuk anaknya
Allah sentiasa mendengar rintihan doa hambahamba-NYA
Allah menghampiri hamba yang memerlukan-NYA

Kita selalu pertikaikan
"kenapa dia tak sayang aku macam mana aku sayang dia"
TAPI
pernah tak kita pertikaikan
"kenapa kita tak sayang Allah macam mana Allah sayangkan kita?"

Allahurabbi..

"Dan barang siapa berbuat kejahatan dan menganiayai dirinya, kemudian dia memohon ampunan kepada Allah, niscaya dia akan mendapatkannya, Allah Maha Pengampun, Maha Penyanyang"-110

Keampunan Allah itu seluas langit dan bumi untuk kita hamba-NYA
cuma sayang keegoan kita menghapuskan  dan melenyapkan segalanya
Kita lupa siapa kita
Kita lupa apa taraf kita
Kita lupa kedudukan kita

Pohonlah keampunan-NYA
Selagi nafas dihela, selagi nyawa dikandung
belum terlewat untuk mohon ampunan Allah
Kita dah di penghujung Ramadhan
Gunakan baki hari yang tinggal nie dengan sebaik-baiknya
^__^

Peringatan buat kawankawan yang buzy persiapkan kemeriahan Aidilfitri naty
Dua hari dimana hati manusia akan mati iatu pada malam Aidilfitri dan Aidiladha..
*betulkan sya kalau silap, sya amik petikkan katakata prof izzy

okay la, yang bangun online tuu jangan lupa Tahajud sebelum sahur 
^^

p/s- buat kaum hawa yang sya sayang kerana Allah, jaga kesucian dan kehormatan kita di Aidilfitri naty. Kita bukan barang dagangan yang bole bonceng moto ikut lelaki sesuka hati. Kita bukan anak patung untuk sentiasa dipeluk lelaki ajnabi, kita bukan barang promosi untuk ditayang-tayang sana sini. Jadilah muslimat yang mewarisi legasi 'Siti' dalam sejarah nabawi, insyaAllah.

Salam Ramadhan.
Nantikan mesej sya malam raya naty. haha
sapa yang bertuah je dapat. hakhak *kejam*

Asif salah silap, sya hanya hamba Allah yang juga hina dan tak sempurna
yang baik dari-NYA dan yang buruk itu dari sya sendiri.

Wallahu'alam~~

Friday, 19 July 2013

Coupling vs marriage

Assalamua'laikum..
Dah second week dah kita dalam bulan mulia nie..

Tadi tengok rakaman 'Assalamualaikum Bro, Tolong Jawab'
Imam Muda Ashraf cakap, rugi lah bagi kita kalau kita tak gunakan sebaik-baiknya bulan Ramadhan nie..

Ramadhan datang setahun sekali.
TAPI !!!
Buat baik bukan setahun sebulan je..
AWAS !!!
haha. 

Hari nie dah 10 ramadhan kan?
dah habis fasa pertama ramadhan.. kejap je en. tak terasa un 10 hari dah berlalu..
Kita macam mana? dah cukup 10 kebaikan kita buat?
*eh tanya orang, diri sendiri un tungang terbalik lagi*

Dua tiga hari nie agak sensitip sikit telinga dengar nama ashraf..
tapi kalau tittle kat depan Imam Muda tak la sensitip sangat. haha
Dan berdua dah dia dengan Wan Sakinah.
Perghhh, yang nie lagi haru..nama den tuu..
haha. Tapi insyaAllah, suatu masa naty sya tak akan jadi perampas. :D

Sekarang kiranya tengah panas pasal gosip si ashraff nie la pulak..
hurm.. dah rezeki dia pasang dua. nak buat macam mana.
Dalam bulan mulia nie, banyak pulak timbul gosipnya.
Jangan la pulak kita ikut terpengaruh atau ikut turut serta dengan bismillahnya masuk usrah gosip tuu..
Jaga hati jaga mulut.
*eh suka sangat kata kat orang, tengok diri tuu dulu*

"kau tau, ashraf kawen lain sebab dayana tak bole pregnant"
"jemah, kau tau tak, kurang asam belimbing punya sakinah. Bole dia rampas suami orang"
"aku tak puas hati betul la timah. Bole la dia buat-buat tak bersalah dah laki orang nak dia. Artis pulak tuu siap popular lagi. Cuba mat bangla yang buat rumah belakang rumah aku nie ajak kawen, takdak nya dia nak layan"
"Nab, sakit hati aku, kenapa la dipilih nya wan sakinah tuu? kenapa tak dipilihnya aku? aku un wan jugak. wan kipas"

macam-macam sektsa. hurm..
Antara yang golongan yang paling bengang semestinya la perempuan.
Sekejam-kejam, setomboy-tomboy, sekeras-keras perempuan tak ada sesiapa un nak dimadukan.
Nak nanges baca nukilan Kak dayana.. hurm, kalau den la kat tempat kak dayana mahu dibunuhnya dua-dua orang tuu.. haha. hoverr lak

poligami. kalau dulu tak tau mende poligami tuu.
yang cek tau origami ja. :)

kak dayana tulis,
sucinya aku, kau miliki di Mekah
hebatnya dia, kau sembunykan d Thailand

okay.drop.pasal.ashraf.dayana.sakinah.

now we talk about marriage n couple-ing
ada kesinambungan la sikit but sya tak akan cakap pasal poligami. haha

sektsa orang yang dah break n cari lain,
"dia ex aku. lantak kau la nak buat apa un dengan dia. aku dah tak kisah"
"eh, sejak bila kau kapel dengan dia? kau tau dia tuu..."
"macam mana kau tau perangai buruk dia? kau penah kapel dengan dia ek?"
"kau nie ex dia ek? aku nie baru sehari jadi ex dia. kau tau dia....."
"kau tak nak aku?? tak pe, 10 lagi tengah tunggu"

perkahwinan nie berbeza dengan couple.
kalau couple, dia bukan sepenuhnya milik awak.
n couple-ing kebanyakkan daripada orang akan cerita pasal pasangan dia..tapi sucinya perkahwinan, aib pasangannya dirahsiakan, 

"kau tau, dia tuu rupanya tak suka mandi. setiap kali nak date dengan aku baru dia mandi, tuu un basuh muka, kumur sikit, berus gigi sikit, dah. nasib kaya, kalau tak aku un taknak"
"man, nie aku nak gtau. girlfriend aku nie nampak je ayu tapi rupanya pengotor. kau tau, masa aku buat candle light dinner untuk annivesarry kitaorang yang ke-dua hari bole dia korek hidung time aku tengah sedut spegati"

hahaha. sumpah nak nanges baca ayat sendiri.

khas untuk yang bercouple la..
Apa awak dapat couple dengan dia?
Pahala? hurm pahala apa?
"pahala hantar mesej kejut dia subuh"
"pahala saya selalu nasihat dia jaga ikhtilat dengan lelaki lain"
"pahala saya belanja dia makan"

oh. okay. no komen.
awak tau tak yang dia belum tentu jodoh awak.
mungkin ye dia. tapi mungkin 100% bukan dia.
ntah-ntah jodoh awak tengah solat sunat terawikh 20 rakaat kat masjid bertam sedangkan awak tengah date buka puasa sampai pukul 10 un tak habis lagi berbuka.
ntah-ntah jodoh awak tengah hafaz Quran dah nak masuk 15 juzuk, sedangkan awak tengah lepak sambil pegang tangan baca novel kat klcc.
ntah-ntah jodoh awak tengah jadi imam solat kat masjid putrajaya, sedangkan awak niat solat jemaah un merangkak lagi meghafal.
ntah-ntah jodoh awak tengah doakan kesejahteraan awak, sedangkan awak tengah bermesra-mesraan dengan orang lain atas moto pegi cinema.

tapi kalau jodoh tak kemana.
kalau sya dapat orang yang baik macam nie, sya malu la.
sebab sya jauh beza dengan dia..
dia ngaji semalaman habis satu juzuk, sya habis 3 muka surat je.
dia hafal habis 30 juzuk, sya hafal surah pendek-pendek je sebagai alas untuk solat.
dia bagi tazkirah sana sini, sya tidur je.
dia pakaian hebat, sya pakai tak sempurna.

malu la bila ta'aruf kali pertama lepas kawen
"awak pernah kapel?"- dia tanya
"pernah, masa form 3 saya start kapel. mula-mula kapel dengan budak sama umur, tapi bertahan 6 bulan je. pastu kapel lak dengan senior. awak tau tak, senior tuu dah la hensem pastu kaya lak. setiap kali rehat mesti dia belanja saya makan. Duit belanja yang mak ayah saya bagi saya simpan tabung. Tapi bertahan 2 tahun je. Lepas dia masuk U dia dah jumpa orang lain. Kami break. pastu lepas SPM saya keja kat popular, saya suka kat budak cina nie. Ya Allah hensem gila. Rupa-rupanya dia un suka saya. Sya un kapel la dengan dia, sampai abang saya tau. Pastu abang suruh break n behenti keja. sedih la masa tuu, tapi still mesej dengan dia. Pastu masa masuk U saya ada ramai kawan lelaki tapi sorang nie special sikit. Sem 1 kat U saya kapel dengan dia habis sem 1 saya break, masuk sem 2 saya kapel dengan orang lain pulak. pokoknya, setiap sem saya kapel dengan orang lain-lain. hurm, hebatkan? last kapel bulan lepas sebelum awak masuk minang..."
pusing-pusing tengok suami dah pengsan dengan mulut berbuih-buih. 
parah gila kan???

haha. nie rekaan semata-mata tak ada kaitan dengan tuan punya blog. ^__^

awak, kalau suka seseorang better ajak je dia kawen.
tapi kalau awak still bawah umur, still belajar untuk PMR tak payah, pegi kuburkan je niat nak kawen tuu n niat nak couple pegi batu nisan kan dia.
okay. pasal nak kawen tuu.
buat apa tambah dosa yang dah banyak tuu pegi couple?
kawan-kawan dekat facebook, banyak post pasal couple.
"we are best couple in da world"
"kitaorang dah sehari bercouple. bahagia je. tak ada masalah"
"first honeymoon kat Feringgi, tapi jangan salah faham, kitaorang tak kawen lagi" - nie kes nak kena makan kaki dengan stokin busuk tak basuh seminggu. *memang minta form suruh block la*

Nauzubillah..
Minta kawan-kawan + baik + rapat + adik beradik + saudara mara + DIRI SENDIRI dijauhkan dari perkara-perkara keji yang dimurkai-NYA.

Allah halalkan hubungan lelaki dengan perempuan dengan berkahwin.
buat apa kita pergi couple?
 memang terang lagi bersuluhkan spot light dengan lampu jalan, couple tuu haram, berdosa.

Tapi nak kawen ikut kemampuan.
kalau still study, tak digalakkan lah.
kawen dulu dengan buku-buku tuu.

jangan pulak macam nie,
"Najib, tolong buat baucer mas kawen RM 10k bagi sesiapa yang nak kawen tahun 2014 nie"
"Leman, Fuad, Fizi, pinjam duit ptptn korang. Aku nak p minang budak tuu"

haha.
okay la. harap dapat point untuk entry yang sengal nie.
tak betul sikit minggu nie.

anyway, i miss my frenz much!!..
nak hantar mesej sorry sya seorang yang kedekut. jimat untuk nak beli bekalan berbuka buat anak-anak.

before terlambat,
sya nak minta maaf kepada semua pembaca + kawan-kawan + peminat *ceh, macam ada* + musuh *insyaAllah tak ada* + crush, sya minta maaf kalau ada salah silap, terkasar bahasa terketidaksopanan terpukul ter..ter.. sorry sangat4. Naty raya sya hatar mesej sorry lagi.. Tuu un kalau sempat. InsyaAllah, sya un dah maafkan salah semua orang. 0-0. semoga ramadhan nie lebih berkat dan sempurna disisi-NYA..

Ampun maaf dan selamat menunaikan ibadah puasa ikhlas dari sya n anak-anak :)

p/s- kak dayana be strong. Allah with u. Sya akan doakan kakak bahagia walaupun tak bersama dia. Asalkan DIA ada. 

Amaran- sya tak suka di-poligami-kan. so, menantu mak yang baik hati kalau ada niat nak pasang cawangan mohon cari orang lain sebelum terlambat. hakhakhak *gelak jahat*

Kepada yang tengah couple, cari alternatif untuk berpisah secara baik + sopan + tak gaduh-gaduh. 
Sya sayang korang sebab tuu sya gtau. kalau tak ada maknanya nak tegur. 
^_^ peace..


Wednesday, 26 June 2013

Dimana DIA dihati kita?

Assalamu'alaikum..
Time-time jereu nie jaga kesihatan ek.
Jerebu nie ujian dari Allah untuk kita menghargai nikmat nyawa dan oksigen yang Dia berikan.

Hari nie kat Penang da hujan, Alhamdulillah sangat-sangat.. :) sejuk rasanya..
kalau dari rumah sya semalam n dua hari lepas, nak tengk bukit un susah, nak tengok matahari terbenam un mengidam je la, tapi hari nie da bole tengok bukit walaupun samar-samar lagi, ^_^

Alhamdulillah, masih ada peluang untuk kongsi kat sini.
sebenarnya rasa rendah diri nak kongsi, sebab sya bukannya sebaik n sehebat kawan-kawan yang lain.
Sya kongsi setakat yang sya mampu sebagai teguran dan nasihat untuk sya dan kawan-kawan.
InsyaAllah~~

Sering kali kita lupa siapa pemilik sebenar hati nie.
Selalu nampak status or kadang-kadang ada jugak yang macam nie..
"Dia lah yang selalu dihatiku selamanya"
"Tak ada yang lain selain dia dihati ini"

Faham tak?
Kita lupa yang sebenarnya hati tuu Allah yang punya.
Dia yang kita selalu maksudkan tuu DIA? or dia?

Nak dengar citer? maybe kebanyakkan dah tahu citer nie.. :) sama-sama amek iktibar ek..

Da'thur, seorang tentera musuh yang menyerang hendap Rasullullah lalu meletakkan pedang di leher Banginda dan berkata, "Siapakah yang dapat menyelamatkanmu dariku?"
Dengan penuh tenang dan yakin Baginda menjawab "Allah".
Lalu Da'thur tuu un takut dan pedang yang dipegangnya terlepas.

Walaupun ketika diwaktu-waktu kecemasan macam tuu Rasulullah boleh yakin yang Allah dapat membantunya. Kita? Kalau kena culik ke kena rompak ke, siapa yang kita panggil??

Cerita seorang budak pengembala kambing..

Khalifah Umar ingin menguji seorang budak gembala kambing di tengah padang pasir, Dia berkata, "Boleh kau jualkan kepadaku seekor daripada kambing-kambing tersebut?"
"Maaf tuan, tidak boleh. Kambing-kambing ini bukan kepunyaanku. Ia milik tuan saya. Saya hanya diamanahkan untuk menjaganya sahaja"
"Kambing-kambing ini banyak, sukar untuk sesiapa mengetahui kehilangan seekor kambing, katakan kepada tuanmu, seekor daripada kambing-kambing ini telah dimakan oleh serigala, tuanmu tidak akan mengetahuinya", desak Khalifah Umar
"Habis dimana Allah?", soal budak itu. Khalifah Umar sangat bangga dengan budak tersebut, ternyata Allah hidup dihatinya.

Bagaimana dengan kita? jauh terpesong kan? Bukan sahabat-sahabat la, sya sendiri.
Bila baca je rasa tertanya-tanya Allah hidup tak ek kat hati nie?
Rasa macam nak nangis sebab...

Satu lagi cite..

Seorang sufi diajukan soalan, "Apakah engkau takutkan Allah?"
Dia menangis dan menjawab, "Aku serba salah untuk menjawab ya atau tidak. Jika aku katakan tidak aku akan jadi seorang yang kufur, kalau aku katakan ya, aku merasa diriku munafik. Sikapku berbeza dengan kata-kata. Orang yang takutkan Allah akan bergetar hatinya tatkala disebutkan nama-nama Allah, tapi aku tidak..."

So, kalau seorang ahli sufi begitu kita bagaimana?
 Siapa yang kita paling takut?
Hantu? ^__^

Susahkan nak jawab soalan simple macam tuu..
Ya Allah, rasa hinanya diri..
Sebelum nie rasa bangga jalan kat muka bumi nie tanpa rasa bersalah un sebab dalam sehari tuu hanya 5 kali kita ingat Dia, Subuh, Zuhur, Asar, Maghrb n Isyak. Lain dari tuu semua dunia..

Allahurabbi,
Jauhnya diri nie dari Dia..
Dunia ciptaan-NYA yang diagung-agungkan,
sedangkan Penciptanya kita lupakan..

Kita bole lihat sendiri bagaimana Allah hidup dalam hati Rasulullah, semua yang Baginda lakukan atau kerjakan Baginda yakin Allah ada disampingnya.
Tak kisah lah time susah mahupun senang, baginya Allah ada dimana-mana.
Sebab tuu Baginda bole berjaya..

Kita? Atau sya sendiri?

Allahuakhbar..
Hanya Dia yang mengetahui segalanya..

Tak terlewat lagi untuk kita hidupkan DIA dihati kita..
Banyakkan mengingati Allah, InsyaAllah, kelak hati kita bagaikan pesta tanpa henti.
Bahagia, tenang, nyaman dengan adanya Dia dihati..

Sama-sama usahakan..

Asif salah silap..

Wallahu'alam.. ^__^

Saturday, 22 June 2013

Kadang-kadang...

Assalamu'alaikum..
Pernah dengar ayat nie?

"Orang baik@alim hari nie ada kisah silamnya, orang teruk@jahat hari ini ada masa depannya"

haha. lebih kurang la..

Budak-budak short sem dah nak masuk balik U sambung perjuangan.
Gud luck n wish u all da best.
Semua tanya, sya nie nak sambung accounting tapi tak nak ambik short sem.
hurm, sya tak kisah lambat un habis asalkan habis jugak even lambat dari yang lain un.
Izinkan sya bina kekuatan kat rumah nie dulu..

Hari nie seriously amat memenatkan,
Patah tulang belakang rasanya.
hurm, Rafiq buat perangai, 
Nak masak un susah. Nak bagi tidor pukol 12 tuu tak nak menangis gila2..
Tinggal kat ruang tamu suoh tengok kartun un tak nak..
So terpaksa la sya masak sambil dukung dia.
Tumbuk sambal, goreng ikan, tumis bawang, kisar, siang, potong semua dengan sebelah tangan.
huh, seksa. 

Hari nie OT sampai kol 10 malam.
mak n ayah join program kat sekolah.
Sangat-sangat penat.. =.='

But nie la yang sya selalu minta masa kat U dulu, n jaga adik-adik.
i love my brothers n sisters more than i love myself. really..

~....................................................~

Aku benci dipasang-pasangkan, disuai-suaikan, digosip-gosipkan biarpun atas nama gurauan. 

Syadid much?
Aku cuma bimbang aku hilang dari pandangan Tuhan.

Allah.
~Haslinda Alias~



Nak citer sikit,
Dulu waktu zaman sekolah dulu, sya pegi sekolah dengan ayah. Kadang-kadang naik keta kadang-kadang naik motor.
Ayah selalu guna jalan sawah bendang, kalau ikut jalan biasa jam, keta banyak, n yang paling penting nak avoid asap keta. hihi. mengada kan?

Apa-apa un sya suka lalu ikut sawan padi pagi-pagi, hidup udara segar n nyaman je.
Setiap kali sya lalu situ, sya suka pandang alam ciptaan Allah tuu. Indahnya.
n kadang-kadang atas motor tuu bole nangis.. dalam hati:
"Ciptaan Allah nie banyak sangat, kat mana aku dipandangan-NYA?"
"Orang yang cintakan Allah tuu ramai sangat, aku nie dalam senarai tak?"
Allah...

*macam tak ada kaitan je dengan statement Haslinda Alias tuu*
haha

Sya ada banyak kawan. kawan lelaki yang nakal gila n kawan perempuan yang gila-gila..
semua baik n perangai macam-macam but u know what i do love 'em tak kisah la macam mana un perangai dorang.. but satu je yang sya tak suka buat masa nie..
please dun match me dengan sesape un. sya tak suka.

semua tau kan, setiap ucapan itu doa, setiap kata-kata tuu harapan.
Dulu kat sekolah. Sya ada kena gosip tapi biasa-biasa ja. kan?
we still friend n alhamdulillah tak terjejas sikit un persahabatan tuu.
kawan je..
Now ada kan?
kawan-kawan punya keja sebab facebook punya angkara. haha

terus terang lagi bersuluh torchlight + lampu jalan, sya tak suka.
Sya ada hati n perasaan. Even mula-mula tak suka mungkin lama-lama benda tuu bole berubah.
kan? semua tau kan fakta simple nie. haha

Sya tak marah langsung. seriously. cuma kadang-kadang tuu geram je, geram je okay tak marah.. Adik beradik mana bole marah. haha (^_^)v
Sya tau niat baik + tulus murninya hati korang-korang tuu tapi pernah tanya hati sya sekarang?

I dun know orang yang dikaitkan dengan sya tuu tau ke tak but kalau dia tau I'm sorry.
bukan salah sya. haha

sahabat atau lebih rapat disapa adik beradik,
nak tau tak.. kadang-kadang gurauan tuu bole jadi indah dan igauan dalam mimpi..tapi ianya bole jadi reality yang paling teruk untuk diterokai..
tau tak? sakit tau. tergores2 nie. haha *gila*

biar la masa n takdir yang tentukan 
buat masa sekarang izinkan sya hadir di pandangan Allah dulu.
Biar sya serlahkan diri dihadapan-NYA dulu, sya rasa sya da makin jauh.

Okay..okay.. serious sangat.. santai balik~~
Sya tak nak dah okay! stop talking about me n sesape je la.. 
kita hooray.hooray macam dulu.. haha *macam la hooray sangat*

yang lain, bia gambar yang berkata-kata... :)


for now~~

InsyaAllah..

kan? malu untuk akui tapi itu lah reality. :'(

never !!

myb semua nie datang kerna salah sya sendiri


ukhwah fillah abadan abada. sayang korang kerna Allah. insyaAllah.

^__^


p/s- minta ampun salah silap. Asif jiddan. Stop talking let Him do everything. ^_^



Wednesday, 19 June 2013

Alhamdulillah.

Assalamu'alaikum.. :)
Sihat? 
Semoga semuanya baik-baik je.



Tak ada rasa nak bunuh diri kan lepas tengok result masing-masing?
^__^

Sya selalu amalkan doa nie.
"Ya Allah, berikan aku keputusan yang sebaik-baiknya dan selayak-layaknya untuk aku"

Alhamdulillah, Allah berikan yang sebaik-baiknya.
He give what i need. Keputusan cemerlang tapi bongkak un tak guna, baik keputusan ala kadar tapi bersyukur. 
Lagi best kalau keputusan gempak tapi rendah diri n rasa syukur tuu ikhlas kepada-NYA.

Allah berikan kita keputusan tuu sebagai ujian. Ujian nak tengok bagaimana kita mengucapkan syukur.
Bersyukur tak kita?
Kalau keputusan 4 flat tapi bongkak n tak terlintas kata syukur, itu failed namanya.
Tapi biar keputusan ala kadar tak dean list un tapi still lidah basah dengan kata-kata syukur.

Tahniah bagi yang dean list, korang memang layak dapat. U do ur best n sya tau korang sangat-sangat study hard for the grade n His blessing.
Tahniah untuk yang 3.00, bukan hina berkedudukan 3.00. Itu nikmat. Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk teruskan perjuangan. 
Tahniah untuk semua.

Sya tak pandai nak nasihatkan orang sebab kadang-kadang sya un jadi macam tuu jugak.
mesti selalu dengar ayat macam nie
"Aku usaha lebih dari dia, kenapa dia dapat lebih dari aku?"
"Kenapa malang sangat nasib aku nie?"
n seumpama dengannya.

Nak tau perangai sya,
sya jenis kalau rasa benda tuu akan downkan sya, sya akan diam n diam n terus diam.
tipu la kalau kata tak pikir benda tuu tapi diam is better then cakap benda-benda yang macam tuu.
Masa dapat CM dulu, frust gila. tersangat-sangat frut call mak nangis bawah ampaian kat safiyyah tuu.
Bole dikatakan setiap hari call mak minta nasihat. Sya tak nak nasihat kawan-kawan sebab kadang-kadang perangai kawan nie pelik sikit.
Seriously tak tipu, sampaikan satu malam tuu sya geledah cari grade pemarkahan IIUM untuk lulus subject. 
tak jumpa, last2 minta tolong orang jumpa jugak.
Bila tengok je grade tuu, sentap jugak la.
"Macam mana aku nak buat untuk final nie?"

Ya, sya tahu perasaan bila gagal bila kena repeat bila jatuh.
I know well. sebab sya pernah kat tempat macam tuu
Perasaan tak puas hati tuu sangat-sangat la menebal.
Tapi mak ada, family ada n yang paling penting Allah kan ada.

Lepas tengok CM, sya dah tak tengok dah.
Tutup buku n buka buku baru 2 minggu before final.

kawan-kawan, nak tau tak.
Allah tuu adil sangat-sangat.
sya dulu terpikir jugak kenapa aku tak sepandai dia?
kenapa result aku tak segempak dia? sedangkan masa study sama-sama, buat salah un sama-sama.
Tapi bila pikir balik, cuba kalau sya dapat result gempak macam orang lain,
mesti Iman jatuh ke tingkat 1 even sekarang un masih merangkak2 naik tangga.
Mungkin sya jadi macam artis, nak glamour je tayang result,
mungkin sya akan jadi lupa kawan, sebab rasa macam dah tak setaraf..
banyak kemungkinan akan terjadi. mungkin sekarang kita kata TAK,
Allah tuu bole n mudah sangat nak bolak balikkan hati seseorang.
Biar kita dibawah tapi syukur kita diatas, jangan kita diatas tapi syukur tuu kita pijak-pijakkan dia.

Allah lebih suka orang yang berdosa n minta ampun atas dosa-dosanya, dari orang yang beribadat tapi bongkak tunjuk amalannya.
sama jugak macam kita,
Allah lebih suka orang yang rendah diri dengan keputusannya n bersyukur apa yang dia dapat.

Kadang-kadang kita tak bole samakan kita dengan orang lain,
Setiap orang Allah jadikan berbeza-beza.
n semestinya la tahap pencapaian un berbeza. 
Setiap orang ada keistimewaan masing-masing.
Mungkin kelebihan orang lain kelemahan kita
n kelemahan orang lain kelebihan kita.

kalau dapat C okay what?
C- cemerlang, cerdik, cergas, ceria
Syukur sangat-sangat dah tuu.

Kalau lidah tak tau bersyukur macam mana hati nak tenang. :)

~.................................................................................................~

p/s- thaniah buat semua kawan-kawan, sisters, brothers, kawan gaduh, kawan minta tolong, kawan joyah, kawan happy-happy, kawan nangis-nangis, kawan gila-gila n semua kawan-kawan. Korang memang terbaik!! u get what u give.
special thanks to mak ayah, adik2, abang, lecturer (mdm maslina, prof mousa, dr malik, dr norizah, dr hanizah, dr sheila, kak dayah) n semua kawan time senang n susah. :)


^______________^
Allah kan ada


Thursday, 6 June 2013

Mengapa aku?

Kekadang aku terasa biadap
menyoal-MU
kenapa aku...
tidak dia, tidak mereka

Terasa egonya hati
terasa kasarnya jiwa
berhadapan dengan mahu-MU
aku tidak redha

Ahh... aku si debu yang hina
terbang bagaikan habuk di kaki langit
sudah dikendang
ini pula dijulang

Ya Allah
berikanlah aku kerendahan itu
agar aku mampu merayu-rayu-MU
Ya Allah
berikanlah kelembutan hati
agar aku teleku, tunduk dan tersembam
ditelapak redha-MU

~Egonya aku-karangan ustaz Pahrol; Dimana DIA dihatiku?~

~...................................................................................~

Selalukan kita menyoal
Kenapa aku yang selalu kena semua nie?
Kenapa aku je yang asyik diuji?
Kenapa aku je yang Allah pilih untuk terima semua ujian-NYA?

Kerana itu tanda sayangNYA pada kita..
^__^

Analogy:
Minggu exam, semua struggle hard nie sebab nak jawab exam dengan sehabis baik. Sampaikan waktu tidur un sanggup digadaikan demi sehelai paper dan gred. Nota demi nota sanggup ditela'ah, buku demi buku sanggup dibuka, last sem punya paper sanggup diphotocopy dan di buat ulang kali. Ya, semuanya demi satu paper. :) 

Begitu juga lah kehidupan ini.
Hidup ini satu ujian.
Tak semua mengetahuinya, hanya mereka yang berfikir sahaja mengetahui rahsia alam ini.
Dunia yang penuh dengan ujian.
Gembira itu ujian
Sedih itu ujian
Marah itu ujian
semua jenis nikmat yang kita dapat itu ujian sebenarnya.

Kalau sebelum masuk exam hall, kita da prepare semua. Dengan harapan kita bole jawab semua soalan.
Sama juga dengan kehidupan nie, tapi cuma kita je tak amik tahu semua tuu.
Kita perlu prepare dengan semua jenis cabaran yang ada, prepare apa kemungkinan akan jadi moga semua yang bakal kita hadapi sedikit un tak mengoyahkan keimanan mahupun kesetiaan kita pada Dia. 

Kalau dalam exam kita tak boleh jawab soalan yang diberikan selalunya kita amalan selawat, istighfar moga-moga Allah kembalikan ingatan kita. Tapi kalau tak datang juga, kita ikhtiar, kita timbang baik sesuatu jawapan tuu relevan tak dengan soalan, kita fikir baik buruk dan semua lah asalkan kita nak jawapan kita tuu betul..

Sama la dengan kehidupan, bila kita face dengan sesuatu yang mendownkan kita. Sesuatu yang kita sukar untuk hadapi. Banyakkan istighfar, selawat, zikir moga Allah kuatkan hati hadapai semua rintangan dan cabaran tersebut. Menimbang baik sesuatu keputusan yang kita buat. Sama kan?

Sesungguhnya Allah mengetahui hamba-hamba-NYA melebihi kita mengenal diri sendiri.
Pencipta lebih mengenal ciptaannya berbanding barang yang dicipta mengetahui fungsinya.
^__^

Allah tak akan menguji kita melebihi kemampuan kita.
Andai kita selembut sutera, tak mungkin ujian yang datang itu sekeras batu bata
Andai kita selemah lalang, tak mungkin ujian yang datang itu sekuat balak.
Allah menguji kita mengikut kemampuan kita..
Macam lecturer uji pengetahuan student dia melalui test2 yang dia berikan.
Siap dengan detail spot topic lagi.
Begitu arif seorang lecturer mengetahui kelemahan studentnya.
Kalau tak bagi spot, kompem tak bole jawab la..
haha
*nampak sangat selalu nak kena suap, baru bole telan*

So, tak perlu la lagi kita menyoal kenapa aku?
Kita tukar kepada,
"Alhamdulillah, Allah pilih aku..."
Baru la semua ujian yang datang tuu just macam angin lalu je.
Hadapi dengan senyuman, bersabar dengan Iman, 
InsyaAllah~~

segala yang terdapat dalam blog ini adalah hak milik KINA